DRUŠTVO

O NAŠEM DRUŠTVU

Čebelarsko društvo Domžale združuje preko 140 čebelarjev iz Domžal in širše okolice. Predsednik društva je Andrej Jus, ki je izkušen čebelar, mentor, predvsem pa človek, ki zna povezovati ljudi. V društvu smo izkušeni čebelarji z zelo dolgim čebelarskim stažem kot tudi začetniki, ki s pomočjo mentorja šele odkrivamo skrivnosten svet čebel. Veseli smo vsakega novega člana pa tudi tistega, ki sicer ne čebelari, ima pa rad čebele in naravo.

Čebelarji skrbimo za izboljšanje naravnega okolja ker se zavzemamo za čistejše okolje in zagotavljamo  zdrave čebelje družine, ki pomembno vplivajo na dobro opraševanje cvetočih rastlin. Več dobrega opraševanja pomeni tudi več rastlin, več hrane in nazadnje tudi več čebeljih pridelkov. Čebelarstvo  je  dejavnost posebnega družbenega pomena.

Naše delo ni zaprto le v društvo, radi se vključujemo v družbeno življenje. Organiziramo dneve odprtih vrat, okrogle mize s čebelarsko tematiko, sodelujemo z vrtci in kot mentorji vodimo čebelarske krožke v šolah, pomagamo pri organizaciji tradicionalnega slovenskega zajtrka, skrbimo za čebelarsko učno pot ob Kamniški Bistrici, udeležujemo se krajevnih in občinskih praznikov in organiziramo strokovne ekskurzije.

Društvo spodbuja več interesnih področij, ki so del čebelarstva: sekcija za tehnologijo čebelarjenja, ki izobražuje in organizira izdelovanje panjičev, sekcija za vključevanje mladih in širše javnosti v čebelarsko dejavnost in pa sekcija za apiterapijo. V okviru le-te je vzpostavljen učni čebelnjak, ki je prilagojen za njeno izvajanje.

NAMEN IN CILJI DRUŠTVA

 • Izobražuje, usposablja in informira čebelarje in druge, da izboljšajo strokovno in praktično čebelarsko znanje in spretnosti.
 • Vodi organizirano delo na področju zdravstvenega varstva čebel v svojem okolju.
 • Seznanja širšo družbeno skupnost o pomenu čebelarstva in čebeljih pridelkov.
 • Se povezuje s sorodnimi društvenimi in nevladnimi organizacijami ter drugimi čebelarskimi društvi.
 • Utrjuje čebelarsko etiko.
 • Skrbi za promocijo čebelarstva v svojem okolju.
 • Si prizadeva ohranjati zgodovino čebelarstva v okolju, kjer deluje.
 • Skrbi za ohranjaje kranjske sivke, avtohtone čebelje pasme.
 • Spodbuja uporabo sodobnih tehnologij v  čebelarstvu.
 • Pospešuje pridelavo in porabo čebeljih pridelkov.
 • Seznanja potrošnike o kakovosti čebeljih pridelkov.

Članstvo v Čebelarskem društvu Domžale

Pravijo, da je čebelarstvo poezija kmetijstva, vendar vemo, da je to panoga, ki zahteva veliko teoretičnega in praktičnega znanja, učenje z mentorjem, izmenjavo praks z drugimi čebelarji in sprotno sledenje navodilom strokovnih služb glede ukrepov za zdravje čebel. Članstvo v čebelarskem društvu ni obvezno, ga pa vsem močno priporočamo  iz zgoraj navedenih razlogov.

Kdor želi postati član društva, mora predložiti pristopno izjavo – evidenčni list, v kateri izrazi željo postati član društva. Istočasno se zaveže, da bo deloval v skladu s pravili društva in plačeval članarino.  Pod enakimi pogoji lahko postane član tudi tuj državljan. Člani so vpisani v matično knjigo članstva. Nove člane sprejemamo enkrat letno na občnem zboru, ki je običajno v začetku februarja.

Če se želite včlaniti v društvo, izpolnite Pristopno izjavo in evidenčni list člana Čebelarskega društva Domžale in jo pošljite na el. naslov: [email protected]

Osnovni podatki o društvu 

Čebelarsko društvo Domžale
Breznikova cesta 30
1230 Domžale

Matična številka: 5257107000
Davčna številka:
25960091
IBAN SI56
SI56 6100 0001 3493 920 pri Delavski hranilnici
e-pošta:
[email protected]

Predsednik: Andrej Jus
GSM: 041 626 741
E-pošta: 
[email protected]

Tajnica: Darja Dolenc 
GSM: 0 41 680 091
E-pošta: [email protected]

Čebelarsko društvo Domžale ima na podlagi odločbe  št. 215-23/2019/2VN, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu.

Navigacija

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE!

Še niste člani? Prijavite se na e-novice in ostanite v stiku z čebelarskim svetom!

© 2022 Vse pravice pridržane