PROJEKTI

PROJEKTI ČEBELARSKEGA DRUŠTVA DOMŽALE

  •  V zadnjih letih je bil največji in tudi finančno najzahtevnejši projekt novega društvenega učnega in apiterapevtskega čebelnjaka v Študi. Od ideje, ki je nastala leta 2017, do svečane otvoritve čebelnjaka leta 2021 je bilo vloženega ogromno prostovoljnega dela, organizacijskih skrbi in prijazne naklonjenosti donatorjev.
  •  Pod pokroviteljstvom občine Domžale in v sodelovanju s Čebelarskim društvom Krtina Dob smo leta 2018 postavili Domžalsko čebelarsko pot in jo opremili z izobraževalnimi tablami v zvezi s čebelami. Pot redno vzdržujemo in po njej vodimo organizirane skupine otrok iz vrtcev in šol ter druge občane, ki jih zanima svet čebel.
  •  Leta 2019 smo aktivno sodelovali pri pripravi Zbornika ob 100 letnici organiziranega čebelarjenja na širšem območju Domžal. Zbrali smo vse dostopno zgodovinsko gradivo ter v besedi in sliki predstavili naše društvo.
  • Redni letni projekti društva so:
  • izobraževanje članov (predavanja, debate, ekskurzije, sejmi, informiranje)
  • praktične delavnice (posebnosti dela s čebelami, izdelava panjičev)
  • vodenje oziroma mentoriranje šolskih čebelarskih krožkov
  • sodelovanje pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk
  • ozaveščanje širše javnosti o pomembnosti čebel in njihovih koristnih pridelkov (okrogle mize, predavanja, vodenje po učni poti, sodelovanje na občinskih prireditvah)

Bee ZOO – Za ohranjanje okolja

Čebele so najpomembnejše opraševalke med žuželkami.
So neumorne delavke, ki oprašujejo kar 170.000 vrst cvetočih rastlin. Ena tretjina pridelane hrane na svetu zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo živali. Od tega za kar 80 % oprašenih rastlin poskrbijo čebele, ki letajo s cveta na cvet. Mi pa moramo poskrbeti, da bo cvetja in s tem hrane zanje veliko.

BeeZOO je projekt sodelovanja med Občino Domžale, Čebelarskim društvom Domžale, Osnovno šolo Domžale in podjetjem BB BIO SI iz Trzina.

Glavni namen projekta je skozi ustvarjalna medgeneracijska druženja povečati ozaveščenost lokalnega prebivalstvao pomenu čebel pri ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti.

V okviru projekta bomo skupaj z Vami od aprila 2022 do konca maja 2023

zasadili medovit vrt, ustvarjali na likovnih delavnicah, pekli medene dobrote, okrepili zdravje z apiterapijo, se sprehodili po Domžalski čebelarski učni poti in še in še.

Kaj vse bomo počeli?

Na začetku projekta bomo zasadili medovit vrt s čebelarskim paviljonom in leseno skulpturo čebele ter uredili pozno

košen cvetoči travnik ob Češminovem parku.
S slednjim bomo prikazali kako lahko vsi s kasnejšo košnjo dela vrta povečamo biotsko raznovrstnost in zmanjšujemo t.i.zelene puščave. Predstavili bomo urbano čebelarstvo kot posebno obliko čebelarstva.

V okviru več kot 30 ustvarjalnih druženj na obmo- čju občin Domžale, Trzin, Mengeš in Vodice bomo z vami pripravljali medene dobrote ter zeliščne pripravke in naravno kozmetiko iz medovitih rastlin.

Ustvarjali bomo likovne umetnije na panjskih konč- nicah. Otrokom bomo čebelji svet približali skozi pravljične predstave. Spoznali bomo, kako bogat nabor čebeljih pridelkov lahko poleg čebeljega pika uporabljamo v apiterapiji.

Skupaj z izkušenimi čebelarji bomo odkrivali življenje čebel. Sprehodili se bomo po Domžalski čebelarski učni poti ob Kamniški Bistrici, kjer ob vsakem letnem času narava pripravi edinstveno doživetje, pravo učilnico na prostem.

Navigacija

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE!

Še niste člani? Prijavite se na e-novice in ostanite v stiku z čebelarskim svetom!

© 2022 Vse pravice pridržane